Händer på mässan

Händelser och nyheter på Sy- & Hantverksfestivalen i 
Stockholm

Spännande föreläsningar!

Vårens nyhet! Sy- & Hantverksfestivalen i Stockholm bjuder in till ett gäng intressanta och härliga föreläsningar.

Ta del av 80-talsstickning, färg, material, passform, hattar, pärlor – och så mycket mer! Slå dig ner och låt dig inspireras av bland annat Johanne Ländin (Svenska Garnbladet), Margrét Kållberg (Färgkraft), Karin Bjurström (ALICE FINE/Plant Magic) och Sara Hallander (Mönsterfabriken).  

Gå in och läs scenprogrammet och planera ditt besök redan nu!

Tygkasse, ufo-väska, projektpåse eller merch

Kärt barn med många namn och användningsområden.

I år kommer det finnas möjlighet att köpa en tygkasse på plats. Ta med den in på mässgolvet och gör den personlig genom att besöka våra utställare.Ta möjligheten att bland annat skapa applikationer, måla med textilfärg eller använda Punch needle. Eller varför inte skapa något helt eget och unikt med inspiration från mässgolvet? Slå dig ner och skapa tillsammans med andra, eller låt det bli vårens hemma-projekt! Besök någon eller några av dessa företag och släpp loss din kreativitet:

Waldmanns kreativa, C06:80 – Applikationer av garn och tråd
Visste du att du kan sy i garn och sytråd, på en vanlig symaskin? Det går smärtfritt och utan trassel – om man använder rätt teknik. Kom och skapa egna applikationer, spetsar, blommor med mera tillsammans med Jeanette Waldmann. Kostnad: 120 kr.

Fredag 11.30, 13.30
Lördag 11.30, 13.30
Söndag 11.30, 13.00

Kreativa event, C09:32  – Punch needle
Punch needle – en broderiteknik som gör att du snabbt kan skapa vackra motiv och spännande strukturer på din tygkasse. Kostnad: 100 kr.

Fredag 15.00
Lördag 13.30
Söndag 13.30

Stockholms läns hemslöjdsförening; C09:80  – Skapa med jeans
På plats hos Stockholms läns hemslöjdsförening finns jeans, sömnadsmaterial, kreativa idéer, och handledning! Varför inte sy en ficka till din tygkasse? Kostnadfritt, drop-in varje dag.

MadeByNimrodsdotter, C08:50 – Broderi
Kom förbi Karins monter och välj ut just din favorit bland hennes Stick and stitch – ett vattenlösligt klistermärke som förenklar när du broderar på din tygkasse! I mån av tid finns det möjlighet att testa på det på plats. Kostnad: för broderi-kitet. 

Artten, C07:81 – måla med textilfärg

Bytt blir som nytt!

HandarBytet är ett återkommande inslag på Sy- & Hantverksfestivalen.

Har du några UFO:n som ligger där hemma och ger dig dåligt samvete? Låt då någon annan ta hand om dina ofärdiga alster! Samtidigt kan du kanske hitta ett projekt som avstannat hos någon annan och ta med dig hem.

Ta med dig ditt halvfärdiga projekt eller oklara projektidé och lämna i HandarBytets monter. Garnhärvor, broderier, sömnads-, stick- och virkprojekt – allt är av intresse! 

Middag för två: Låt din kreativitet vinna!

Vad vore hantverk utan hem? Vad vore hem utan kvinnan? Utforska din kvinnlighet genom kreativitet! Ge dina trötta kläder en ny chans med våra handgjorda finaste blommor. Byt kläder med varandra och upptäck nya stilar. Förvandla en tråkig slips till en fantastisk blomma och ge dina plagg nytt liv. Måla färgglada tygkassar tillsammans och låt din inre kreativitet blomstra – vägen till välbefinnande är närmare än du tror! Skapa utan gränser med oss.
 
Missa inte chansen att vinna i Arttens lotteri! Delta med din kreativitet för att vinna en exklusiv hantverkskväll på Artten Galleri, eller en ukrainsk middag för två.

Tufterian

Tuftningsworkshops & tuftning av specialbeställningar på Södermalm i Stockholm.

Händer i montern:

  • Prova på att tufta
  • Boka tuftningsworkshop till festivalpris
  • Vi visar upp och säljer tuftade mattor & bonader och tar nybeställningar

Om tuftning

Tuftning är ett gammalt hantverk som blivit allt mer populärt runt om i världen, framförallt i Asien och USA. När du tuftar skjuter du garn genom ett tyg uppspänt på en ram med hjälp av en eldriven tuftpistol. Tuftpistolen är som en kombination av en borrmaskin och en symaskin och skapar sömmar på ena sidan duken och en fluffig lugg på andra sidan.

Du kan tufta det mesta inom textil. Mattor, bonader, kuddfodral, ram till spegel, tygmärken för lagning eller dekoration och mycket annat.

Läs mer: https://www.tufterian.se/hur-gor-man-nar-man-tuftar/ eller kika på en massa inspiration på vårt Instagramkonto: https://www.instagram.com/tufterian.

www.tufterian.se

TikTok: https://www.tiktok.com/@tufterian

Garn & Väv Mix i Byn

Vi kommer att ha med oss och lansera olika kvaliteter från Rauma Ullvarefabrik på Sy- & Hantverksfestivalen i Stockholm. Du kommer också att hitta olika modellpaket i deras garn t.ex. Rauma Finull. 

Du hittar mer på vår hemsida.

Garn & Väv Mix i Byn har monter C04:43. Välkommen!

Virka mormorsrutor

Ny bok! Virka och skapa med mormorsrutor av Jennifer Stiller

Handarbete är för många ett tillfälle att koppla av. Då kan det vara skönt att projektet känns överskådligt. Med mor­morsrutor börjar du virka en liten del för att sedan sätta ihop flera delar till något större. Njut av att projektet växer! 

Boken presenterar tolv olika mönster på mormorsrutor – diagram, material,  instruk­tionstext och steg-för-steg-bilder. Sedan följer kapitel med inspiration på hur man kan skapa större projekt med mormorsrutorna. Kreativa mönster och modeller visar hur du kan kombinera.

Mormorsrutor innehåller både stora och små projekt: kläder, accessoarer och inredning. App­licera rutorna på en jacka, virka ett linne eller en sjal, gör en kudde, grytlappar eller varför inte en väska. Gör egna örhängen, dekorera en kjol eller virka en solhatt. 

Grundläggande virkskola ingår så att du kan börja virka på en gång.

Andra boktips är Lappa och laga av Erin Eggenburg och Sashiko, Brodera japanskt av Elise Nilsson.

Du hittar böckerna till mässpriser i Ordalaget Bokförlags monter.

Skapa som aldrig förr - med Husqvarna Viking Designer Epic™ 3

I höstas lanserade Husqvarna Viking sin allra senaste sensation – Designer Epic™ 3. Med en helt ny brodérenhet, vändbar brodérbåge och marknadens största brodéryta, låter den nya sy- och brodérmaskinen dig att utforska nya tekniker och skapa som aldrig förr.

Designer Epic™ 3 har en genomtänkt teknik som har resulterat i minskat ljud och vibrationer för en mer avkopplande sömnadsupplevelse. Och med ett nytt ergonomiskt anslutningssystem för brodérbågarna är det enklare än någonsin att sätta fast eller ta bort bågen med ditt fastspända projekt.

Ta en närmare titt på Designer Epic™ 3 och provsy den!
Välkommen till Husqvarna Vikings monter!

Härlig svensk ullfilt

Johanssons lamm & ull kommer att ha med 2 olika tjocklekar av härlig svensk ullfilt till mässan.
 
Ullfilten är gråmelerad, gjord av svensk ull och även tillverkad i Sverige. 3mm och 5 mm tjocka. Vi säljer den i bitar på 1 m.
 
Den som är 3 mm är lämplig att använda till olika kläder eller inredning. 5mm är lämplig som “vadd” i täcken eller som isolering i till exempel kylväskor.

Boksläpp av 52 weeks of accessories!

En bok fylld med 52 mönster på stickade småplagg såsom tofflor, strumpor, mössor och mycket annat. Ett av mönstrena, toffeln Juni är designad av Kajsa Vuorela och stickas i handfärgat garn från Limmo design.

I Limmo designs monter kommer du under mässan kunna köpa såväl bok som garnkit till toffeln Juni, träffa designern Kajsa Vuorela och gå workshops i sticktekniker som används i toffeln.

Raumas kundkonsulenter visar nya kollektioner, berättar om garnklassiker såsom finullsgarn och svarar på alla dina frågor om norsk ull. Fredag och lördag kl 11.00. Ingen föranmälan krävs.

Hela mässan visar Limmo design spinnrockar och vävstolar från Schacht.

Vänliga hälsningar
Lillemor

www.limmo-design.se
Ateljé och butik Brån 110, Vännäs

Välkommen till Korps!

Platsen där kreativitet och hållbarhet förenas för en unik upplevelse.

Upptäck vårt noggrant utvalda sortiment med allt ifrån högkvalitativa ylle-, linne- och trikåtyger till material för läderhantverk, tovning, broderi och mycket mycker mer. Oavsett om du är proffs eller nybörjare inom hantverk så lovar vi att du kommer inspireras av vårt breda sortiment.

I vår produktkatalog erbjuder vi bland annat egenproducerade produkter, som vår kundfavorit linnetyg tvättat som är vävt av europeiskt lin. Kom förbi vår monter och låt dig inspireras.
Vi ser fram emot att dela den här unika resan med dig på mässan!

korps.se

Svenska kläder med indisk historia

Här hittar du Tanja-jackan – unik, vändbar och underbar. Den kostar mellan 2 198 kr och 10 500 kr. Tanja-jackan har aldrig rea.

Dag tre (endast på söndagen och endast på Sy- & Hantverksfestivalen) har vi utförsäljning av våra provjackor. Pris: 900 kr, alla storlekar. Vi börjar prick kl 10.00 söndagen den 18:e februari.

Läs mer om Tanja här.

Kit för veganska doftljus av olivvax

Att pyssla ger oss så mycket och är något som vi gärna ser att fler gör mer av. Vi tillverkar alla våra ljus i vårt hem, det kan du också göra. Därför känns det extra roligt att nu till Sy- &  Hantverksfestivalen kunna erbjuda ett prova-på-paket för veganska blockljus.
 
Hoppas vi ses!
Annette & Per
 

Bli testpilot hos Janome!

Ta chansen att bli en av de lyckliga testpiloterna som får låna hem en Janome Quilt Maker Pro 18 Versa gratis i en hel vecka! Du anmäler dig till tävlingen i Janome & Baby Locks monter, C02:40, på Sy- & Hantverksfestivalen i Stockholm 16-18 februari. 

Ansökan och mer info om tävlingen hittar du i montern. Där kan du också få en demonstration av quiltmaskinen av en tidigare tävlingsvinnare. 

Har du frågor innan mässan kan du höra av dig till [email protected]. Skriv testpilot i änmesraden.

Materialkit - virka en korg eller väska!

Virka korgar med träbottnar, eller virka väskor. Enkla mönster ingår. Vi har makramérep, bomullsgarn i återvunnen bomull och mycket mer!

Välkommen hälsar vi på
Mamma Mia garn

mammamiagarn.se

Funderar du på att börja brodera?

Nu lanserar SINGER en helt ny sy- och brodérmaskin – SE9185 – perfekt för dig som funderar på att börja brodera. SE9185 är mySewnet™-kompatibel, har en tydlig och lättnavigerad färgtouchskärm, integrerad nålträdare och 150 inbyggda broderier.

En fröjd för ögat och din bästa hjälpreda vid skapandet av dina kreationer.

Välkommen till vår monter för att lära dig mer!

Äntligen kommer vi till Stockholm!

Finska varumärket KNITS by cindy ekman gör sticktillbehör och verktyg med visionen om att förgylla, underlätta och göra stickningen ännu trevligare.

Välkommen in till vår monter under mässan för att ta del av alla fiffiga lösningar och vackra detaljer.

För stickare som tycker att stickning bör vara lite av en materialsport. 

 Hoppas vi ses!
/Cindy

knits.fi

Det drar ihop sig mot påsk!

Hos Jägerdesign, monter C06:20, hittar du mina handgjorda, små söta pynt till påskriset. Där har jag också mina handgjorda knappar, örhängen och framför allt mina handsmidda silversmycken. 

Välkommen!

Jägerdesign.se

Välkommen till Clurigt!

Välkommen till vår monter och bekanta dig med våra #allakansyläder materialsatser! Utskurna delar i läder med färdiga hål för söm gör det enkelt och roligt att sy för hand.

Vi har flera olika workshops och det sista passet varje dag är ett Kom-igång pass där du kan börja sy valfri väska och få all hjälp du behöver och också några bra knep och trix! För att vara säker på att få den väskmodell du vill sy i den färg du vill ha kan du förbeställa på clurigt.se

Är du ute efter en press till knappar, nitar och öljetter? Kom och provkör!
Praktiska och slitstarka pressar som vi använder när vi sätter tryckknappar på våra MilliM måttarmband i läder!

På mässan passar vi på att ta med måttarmband i lite extra roliga färger!

Special Edition med pressarfots-kit

PFAFF® har lanserat två Special Edition-modeller på sin aktuella PFAFF® expression™-serie.

Quilt expression™ 720 i en härlig och varm silvergrå ton och expression™ 710 i en fantastiskt fin vit nyans. Det ingår även ett pressarfots-kit med 5 pressarfötter, i Special Editionmaskinerna.

Modellerna finns på marknaden på bestämd tid – passa på att få ditt ex!

Välkommen till vår monter på Sy- & Hantverksfestivalen!

Doodling med Milla Yarn

Under årets mässa kan du prova på doodling och skapa dina alldeles unika handledsvärmare. Under workshopen får du möjlighet att släppa loss både kreativitet och fantasi och leka med härliga mönster och färger. 

Doodling kommer från engelskan och kan översättas med “krumelurer” eller “att klottra”. Ursprungligen handlar det om att rita lite vad som helst med penna och papper. Tänk gammalt hederligt telefonklotter!Nu har begreppet äntrat stickvärlden och att doodla med garn har blivit allt mer populärt. Doodling går ut på att kombinera olika mönsterbårder (stickarnas egna krumelurer) till en helt personlig design, din egen doodle. På många sätt påminner det om vår nordiska hönsestrik.

Boka din plats i Milla Yarns monter C03:54, eller förboka via mejl: [email protected]. Ange namn, dag och tid du önskar boka.

Avelsås ull & inredning

Vi tar tillvara på svensk ull från flera olika fårraser, och har hela processen från ull till färdig kofta. Hos oss hittar du svenska ullgarner från flera olika fårraser, egendesignade stickmönster och fina sticktillbehör. Vill du provsticka i vårt garn så boka en plats till någon av helgens workshops, där vi stickar en muggvärmare och lär ut tekniken magic loop och flerfärgsstickning.

Vi älskar naturmaterial och hantverk och värnar alla våra lokala samarbeten. Vilket gör att vi erbjuder unika produkter där vi kan berätta om både gårdarna och djuren där vi köper ullen ifrån, spinnerierna och vårt eget arbete med fårskötsel, ullsortering, mönsterdesign, färgning och givetvis kärleken till stickning.

Vill du klappa garn från svenska fårgårdar eller är nyfiken på att veta mer om vilka vi är, så är du varmt välkommen till vår monter, C04:62.

Christina och Lotta

Imontern hittar du Victoria Turesson, Strömverk, som studerar till tatuerare via Hantverkslärling. Victoria är på plats med sina fantastiska handmålade sågar och yxor – något du inte vill missa!

Strömverk på Instagram

Strömverk

Virkade väskor av Ritah Ricky

Ritah Lindebergs passion för att virka går långt tillbaka. Nu ser hon fram emot att dela med sig av sina handväskor, garn, accessoarer och armband. 

Väskorna är handgjorda med fokus på detaljer, hög kvalitet och hållbarhet. Varje väska är tillverkad med kärlek och omtanke i en variation av fäger och stilar. Det ska finnas något som passar för alla. 

Förutom handväskor erbjuds garn till att virka små eller stora projekt, samt olika väsktillbehör som lås och kedjor.  

Ritah gör också handgjorda armband där hon kombinerar virkning med vackra pärlor. 

Besök Ritah Rickys monter på Sy- & Hantverksfestivalen! 

Sticka en meter för att hålla 1,5 grader

I samband med Overshoot Day, dagen då vi i Sverige har förbrukat årets budget av förnybara resurser, kommer Rebellmammorna säga STOPP. Med gemensamma krafter stickar vi en gigantisk röd halsduk som vi virar runt Riksdagshuset för att markera att det är här vi drar en linje. Detsamma gör Mothers*Rebellion i Norge på sin Overshoot Day.

Dagen då vi har förbrukat årets resurser bör uppmärksammas och inte överskridas – det är vårt budskap.

Vi bjuder in alla  att delta vid vårt bord på mässan. Sticka, virka eller skapa en 15 cm bred och 1 meter lång halsduk i röda toner. Eller sticka bara en bit och prata garn, barn och klimat.

Bygg din egen nyckelharpa

I monter C10:61 hittar du Föreningen Nyckelharpan. Här visar vi hur det går till och vilket virke du ska använda. Och hur får man bra ljud i den?
 
Kom förbi vår monter så kan du också få prova en nyckelharpa. 
 
Välkommen! 
Translate »