Aktiviteter & workshops på mässan

Aktivitetsprogrammet uppdateras löpande.

Blocktryck

Tryck med enkla block på tyg. Med denna teknik kan du göra dina egna tygbitar till lapptäcke, väskor, kuddar, stolsdynor med mera. Du trycker med pigmentfärg och olika block, som finns att låna på workshopen. Varje workshop är ca 30 min lång och det ingår en bit linnetyg och färg till trycket. Max 6 deltagare per workshop och åldersgräns 15 år. Anmälan i monter C02:65.
Fredag Lördag Söndag
16.00
16.00
15.00

Skapa med jeans

Släng inte dina gamla jeans - förvandla dem i stället! Lär dig göra snygga lagningar med sashikoteknik och applikationer och omvandla jeansen till en väska, en nåldyna, ett fodral för dina penslar eller virknålar… På plats finns jeans, sömnadsmaterial, kreativa idéer, och handledning för den som vill! Begränsat antal platser.
Fredag Lördag Söndag
Drop- in
Drop- in
Drop- in

Laga dina jeans med Boro

Ta med dig dina trasiga jeans och laga dem enligt den japanska lapptekniken Boro. Vi klipper lappar av jeanstyg/bomullstyg och syr med Sashiko stygn och Sashiko tråd tillsammans. Du får lära dig mer om bakgrunden till Boro, lagningstekniken och om hur du kan laga och dekorera dina plagg med Boro och Sashiko. Ta med dig jeans, ett jeansplagg eller ett annat plagg gjort av ett kraftigare bomullstyg. Plagget kan vara trasigt eller helt. Om du vill kan du också sy på ett jeans/bomullstyg som du får av oss. Jeans och annat bomullstyg att lappa med ingår i materialkostnaden, men ta med ditt eget om du vill ha något speciellt. Även en Sashiko nål och klassisk Sashiko tråd ingår, och allt material som ingår behåller du efter workshopen. Anmälan i monter C04:90 för att vara säker på att få en plats.
Fredag Lördag Söndag
13.30
13.30
11.00

Sashiko

Prova på den japanska broderitekniken Sashiko. Vi börjar sy ett mindre arbete tillsammans. Du får lära dig mer om bakgrunden till Sashiko, tekniken och vad du kan använda Sashiko till i dina handarbeten. Ett bomullstyg med förtryckta Sashiko stygn, Sashiko nål och klassisk Sashiko tråd ingår. Du behåller materialet efter workshopen. Anmäl dig i monter C04:90 för att vara säker på att få en plats.
Fredag Lördag Söndag
10.30
10.30
11.00

Hitomezashi

Prova på att brodera på japanskt vis med tekniken Hitomezashi. Vi börjar sy ett mindre arbete tillsammans. Jag berättar mer om bakgrunden till Hitomezashi, går igenom tekniken och visar exempel på hur du kan förändra Hitomezashi broderiet och vad du kan använda det till. Ett speciellt japanskt bomullstyg, Sashiko nål och klassisk Sashiko tråd ingår. Du behåller materialet efter workshopen. Anmäl dig i monter C04:90 för att vara säker på att få en plats.
Fredag Lördag Söndag
11.30
11.30
12.00

Brodera med brodyrmaskin

Testa på att brodera på sy- och brodyrmaskiner från Husqvarna, Viking och Pfaff. Tillsammans med oss broderar du en trevlig hank till en handduk.
Fredag Lördag Söndag
Drop- in
Drop- in
Drop- in

Punch needle

Välkommen att prova på Punch needle - en broderiteknik som gör att du snabbt kan skapa vackra motiv och spännande strukturer på ditt projekt. Jag lär dig komma igång och det finns mallar på plats för att du ska kunna göra ett eget projekt att ta med hem.
Fredag Lördag Söndag
15.00
13.30
13.30

Brodera en Stitch Sampler

Lär dig grunderna till fritt broderi! Du lär dig tio användbara stygn, start och avslut samt får tips och trix kring denna rogivande hantverksform. Allt material ingår och det är begränsat antal platser. Boka din plats i monter C08:50.
Fredag Lördag Söndag
14.00
11.00,16.00
11.00

Slå lite knutar

Frivolitet är ett gammalt handarbete som betyder lättsinnighet. Med en liten skyttel knyter man dubbelknutar som sammanfogas med hjälp av picoter (små öglor) för att bilda olika motiv. Vi visar hur det går till och du får prova på att slå frivoliteter med skyttel. Kom förbi på drop- in!
Fredag Lördag Söndag
10.00-17.00
10.00-17.00
10.00-15.00

Kallfärgning av ull– och silkesgarn

Lek med färg och färga en härva garn som kan användas till ett par sockor eller en sjal. I workshopen ingår färg och instruktion, och ofärgat garn köpes på plats. Det finns Merinosilk, Merinosok och Silkmohair att välja på. Start varje hel timme, plats bokas i monter C02:63.
Fredag Lördag Söndag
11.00-16.00
11.00-16.00
11.00-14.00

Sy din nya Favvo!

Med hjälp av en #allakansyiläder materialsats syr vi ett fodral i mjukt skinn. Skinnet har färdiga hål för söm och du kan välja mellan en stor och liten Favvo. Bli inte rädd för dragkedjan, vi visar hur du enkelt syr dit den! Skinnet, som bara blir vackrare med tiden när det används, är vegetabiliskt garvat och kommer från Tärnsjö garveri.
Fredag Lördag Söndag
10.30, 12.00 & 13.30
10.30, 12.00 & 13.30
10.30, 12.00

Kom-igång! Uppstart på valfri materialsats till väska

Med hjälp av en #allakansyiläder Cia går igenom hur du ska sy din väska och du hinner starta och komma en bra bit på väg, för att sedan sy färdigt det sista hemma. Ett bra tillfälle för dig som vill prova att sy din första egna väska! Boka din plats och förbeställ din materialsats via clurigt.se för att vara säker på att få plats. Välj fraktalternativet ”hämta på mässa”.
Fredag Lördag Söndag
15.00
15.00
13.30

Knyt en ampel i makramé

Lär dig de vanligaste knutarna i makramé och knyt en ampel som du kan ta med hem och hänga en fin växt i! Priset inkluderar material till en ampel, samt en handbok för nybörjare med instruktioner. Anmälan i monter C07:40.
Fredag Lördag Söndag
10.30,16.30
10.30,16.30
10.30,14.45

Testa på att nålfilta

Ullen vi använder kommer från våra egna får och vi tvättar, färgar och kardar ullen själva på gården. Vi har drop-in varje dag och du kan välja mellan en mängd spännande projekt.

Nålfilta en tupp, höna eller kyckling på en bit skumgummi som du klipper och formar själv.

Nålfilta ett påskägg på ett styrolitägg där du själv bestämmer designen på ägget.

Nålfilta ett motiv på en tygbit. Tygbiten kan du sedan använda till att lappa något trasigt plagg med. Du kan också ta med dig något eget i textil, som du vill prova på att laga med hjälp av nålfiltning.

Nålfilta en figur. Med hjälp av en pepparkaksform och ull skapar du en liten figur.
Fredag Lördag Söndag
10.30-15.30
10.30-15.30
10.30-13.30

Bind en ullkrans eller ett hjärta

Bind en ullkrans eller ett hjärta på en halm- eller metallstomme! Ullen vi använder kommer från våra egna får och du bestämmer själv hur du vill dekorera din krans eller hjärta. Anmälan i monter C:07:73.
Fredag Lördag Söndag
16.00
16.00
14.00

Testa en golvquiltmaskin

Välkommen till monter C02:40 för att kika på Janomes stora golvquiltmaskin, longarmsmaskinen Quilt Maker Pro 18 och Pro Stitcher, ett program inklusive motor som gör Quilt Maker Pro 18 självgående. Longarmsmaskinen quiltar av sig själv enligt ett av de ca 700 olika mönster som finns i programmet. Förutom att maskinen kan quilta av sig självt kan man även frihandsquilta på den, vilket innebär att man själv quiltar genom att röra maskinen i olika mönster.Du får gärna prova på hur det är att frihandsquilta på en longarmsmaskin, vilket skiljer sig väldigt mycket från att frihandsquilta på en vanlig symaskin. Kom till oss så visar vi dig denna stora och roliga quiltmaskin som i vanliga fall finns hos Kreativa Ting i Västerås! Har du frågor innan mässan tveka inte att höra av dig till oss på [email protected] . Skriv ”Quilt Maker Pro 18, Syfestivalen” i ämnesraden, så vi inte missar ditt mail.
Fredag Lördag Söndag
Drop- in
Drop- in
Drop- in

Testa på frihandsquiltning på maskin

Välkommen till monter C02:40 för att kika på och prova Janomes stora frihandsquiltmaskin Quilt Maker Pro 18 VERSA. Med denna quiltmaskin går det enkelt att frihandsquilta dina täcken, dukar med mera genom att du själv flyttar tyget i olika rörelser. På detta sätt quiltar du olika mönster, vilket skiljer sig en del från longarmsmaskinen. Du får gärna prova på hur det är att frihandsquilta på denna quiltmaskin! Antingen tar du med dig ett eget mindre projekt du vill quilta, eller så provar du på våra tyger vi har med oss i montern. Kom till oss så visar vi dig denna stora och roliga quiltmaskin som i vanliga fall finns hos Kreativa Ting i Västerås! Har du frågor innan mässan tveka inte att höra av dig till oss på [email protected]. Skriv ” Quilt Maker Pro 18 VERSA, Syfestivalen” i ämnesraden, så vi inte missar ditt mail.
Fredag Lördag Söndag
Drop- in
Drop- in
Drop- in

Slöjda en visp

Lär dig att tillverka en visp i luffarslöjd, även kallat trådslöjd. Du får lära dig hur du med hjälp av tänger kan böja, bocka, tvinna och surra metalltråd i rostfritt stål för att kunna skapa korgar, ljusstakar, skålar, vispar med mera. Boka din plats i monter C09:80.
Fredag Lördag Söndag
11.00
11.00
11.00

Slå ett rep

Med hjälp av en handvevad repslagningsmaskin får du lära dig att slå ett dekorativt rep i olika färger. Repet kan du använda som kantdekor till en kudde, som snörning till en tygpåse, omtag till en gardin eller vadhelst din fantasi kan hitta på! Boka din plats i monter C09:80.
Fredag Lördag Söndag
15.00
15.00
14.30

Tillverka en knivslida/fodral av näver

Lär dig väva med näver och tillverka en knivslida eller ett fodral till en sax. Du börjar att tillverka en, och finns det tid över är du välkommen att tillverka en till för 50 kronor. Det finns plats för 8 personer per workshop, och workshopen tar omkring 1-2 timmar att genomföra. Anmälan i monter C10:70.
Fredag Lördag Söndag
13.30
11.00
13.00

Tillverka en handborste eller kvast

Lär dig grunderna i hur du tillverkar en borste eller kvast utifrån traditioner från folket kring Appalacherna. Varje deltagare har chansen att tillverka 2 borstar, och hinner du bara med att tillverka en, får du självklart ta med dig material hem för att tillverka en till. Du har 2-3 olika fibermaterial att välja mellan, och möjlighet att köpa mer material för att fortsätta skapa hemma. Det finns plats för 12-15 personer per workshop, och workshopen tar omkring 1,5-2 timmar att genomföra. Anmälan i monter C10:70.
Fredag Lördag Söndag
11.00,16.00
13.30
10.30

Introduktion i träsnideri

Lär dig grunderna i träsnideri! Vi går igenom grunderna i olika tekniker, och man kan välja att sedan tillverka stickor eller hårnålar. Du kommer att arbeta med en rak kniv, och kan även använda sandpapper om du vill det. Det finns plats för upp till 12 personer per workshop, och workshopen tar omkring 1,5-2 timmar att genomföra. Anmälan i monter C10:70.
Lördag
16.00

Fläta armband i vårens färger

Kom och fläta ditt armband med oss! Vi har ett stort utbud av läder och tråd i olika material och färger, och du väljer själv vad du vill ha. Vi lär ut olika knyt-och flättekniker, bland annat sexfläta, sjufläta, femfläta, rund fyrfläta, trefläta och dubbel Josefineknut eller Vänskapsfläta.
Fredag Lördag Söndag
Drop- in
Drop- in
Drop- in

Rund Kumihimo, 16 trådar

Fläta med den japanska flättekniken Kumihimo. Vi tillverkar ett armband och inga förkunskaper krävs. Ingen anmälan behövs, drop- in gäller.
Fredag Lördag Söndag
15.30
15.30
10.30

Rund Kumihimo, 8 trådar

Fläta med den japanska flättekniken Kumihimo. Vi tillverkar ett armband och inga förkunskaper krävs. Ingen anmälan behövs, drop- in gäller.
Fredag Lördag
10.30
10.30

Platt Kumihimo, 16 trådar

Fläta med den japanska flättekniken Kumihimo. Vi tillverkar ett armband och inga förkunskaper krävs. Ingen anmälan behövs, drop- in gäller.
Fredag Lördag Söndag
14.00
14.00
13.30

Peyote triangelörhänge

Lär dig att sy ett örhänge i peyote med japanska glaspärlor. Inga förkunskaper krävs, åldersgräns från 12 år. Material och beskrivning ingår. Tid 60 min, bokas vid workshopbordet.
Fredag Lördag Söndag
10.30, 16.00
10.30
10.30

Crystal Cups örhängen

Sy ett par vackra örhängen med japanska glaspärlor och tjeckisk kristall. Inga förkunskaper krävs, åldersgräns från 12 år. Material och beskrivning ingår. Tid 60 min, bokas vid workshopbordet.
Fredag Lördag Söndag
12.45
12.45, 16.00
12.45

Sparkling gemduo armband 

Lär dig sy ett armband med tjeckiska glaspärlor, kristaller och japanska glaspärlor. Du kommer inte att bli klar men kan fortsätta hemma. Inga förkunskaper krävs, åldersgräns från 12 år. Material och beskrivning ingår. Tid 60 min, bokas vid workshopbordet.
Fredag Lördag Söndag
14.30
14.30
14.30

Gör en berlock av krympplast

Att skapa egna halsband är lustfyllt och lätt! Gör en bokstavsberlock i krympplast med inspiration från boken ”Vackra halsband att göra själv”. Boken finns att köpa i montern och bokens författare Helena och Karin är på plats under hela mässan. Tidsåtgången är mellan 15-30 minuter. Drop- in alla dagar, med avbrott för lunch. Ingen förbokning och i mån av plats.
Fredag Lördag Söndag
10.00-13.00
10.00-13.00
10.00-13.00

Gör ett vackert halsband

Pärla ett halsband med inspiration från boken ”Vackra halsband att göra själv”. Tidsåtgången är mellan 15-30 minuter. Drop- in alla dagar, med avbrott för lunch. Vill du göra fler halsband finns boken att köpa i montern och bokens författare Helena och Karin är på plats under hela mässan.
Fredag Lördag Söndag
14.00-18.00
14.00-18.00
14.00-16.00

Sticka flätor med Sticka!

Välkommen till Stickas workshop, där vi i år stickar flätor! Flätstickning har blivit mycket populärt. Det är lätt att lära sig, går att variera i det oändliga och blir vackert. Här kan du lära dig hur du gör både enklare och komplicerade flätor. Vi bjuder också på stickhjälp samt tips och tricks i stickningskonsten. Vi tillhandahåller allt material för workshopen. Drop- in, ingen anmälan behövs.
Fredag Lördag Söndag
10.30-17.00
10.30-12.30,15.00-17.00
10.30-15.00

Applikationer av garn och tråd

Visste du att du kan sy i garn och sytråd, på en vanlig symaskin? Det går smärtfritt och utan trassel - om man använder rätt teknik. Kom och skapa egna applikationer, spetsar, blommor med mera tillsammans med Jeanette Waldmann.
Fredag Lördag Söndag
11.30,13.30
11.30,13.30
11.30,13.00

Pärlstickning

SkaparLycka är en ideell förening som håller till med träffar, cirklar och kurser i Skogås.Testa på pärlstickning med oss!
Fredag Lördag Söndag
15.00-17.00
15.00-17.00
15.00-16.00

Sticka en katt (grundkurs)

Vill du lära dig sticka? Behöver du fräscha upp gamla färdigheter? Vi går tillsammans igenom grunderna; uppläggning, avmaskning, räta och aviga maskor, öka och minska. Vi hinner öva så du kan bli bekväm med att fortsätta själv. Du påbörjar en liten stickad katt (eller en grytlapp/tvättlapp om du hellre vill det) och får med dig både mönster och nordiskt ullgarn för att fortsätta hemma. Ta gärna med egna stickor 4-4,5. Annars finns det rundstickor att köpa i vår monter. Boka din plats i monter C03:54 eller förboka via mejl: [email protected]. Ange namn, dag & tid du vill boka.
Fredag Lördag
15.00
15.00

Sticka flotterande mönster

Flotterande mönster stickas i dubbelt garn med trådar av olika färger för att på så sätt skapa mönster. Du får börja på ett par handledsvärmare eller en provlapp. Garn och instruktion ingår, ta med strumpstickor eller rundsticka minst 80cm 4,00mm. Anmälan i Limmo designs monter, C02:61.
Fredag Lördag Söndag
13.00
13.00
13.00

Vävstickning

Linda Lötberg lär ut vävstickning, en teknik med lyfta maskor som skapar ett stickat tyg med vävt utseende. Garn och beskrivning ingår i workshopen, ta med egen rundsticka minst 60cm eller strumpstickor 3,00mm. Anmälan i Limmo designs monter, C02:61
Fredag Lördag Söndag
16.00
16.00
11.00

Stickning: Inspiration, tips och tricks

Låt Milla Yarn ge dig inspiration och hjälp med allt ifrån flätstickning och flerfärgsstickning till lettisk fläta och Magic Loop. Har du inte haft möjlighet att vara med på Milla Yarns workshops under fredag och lördag kan du boka in en av dessa under valfri tid på söndagen. Workshopen hålls då samtidigt som det pågår drop- in. Materialkit med garn och mönster finns att köpas på plats.
Söndag
Drop- in

Sticka Magic Loop 

Vi går tillsammans igenom hur du kommer i gång och blir bekväm med att sticka med Magic Loop-tekniken på rundsticka. Du påbörjar ett par handledsvärmare och får med dig både mönster och nordiskt ullgarn för att fortsätta hemma. Ta gärna med en egen rundsticka 3,0 mm, minst 80 cm lång. Annars finns det att köpa i vår monter. Boka din plats i monter C03:54, eller förboka via mejl: [email protected]. Ange namn, dag & tid du vill boka.
Fredag Lördag
13.00
13.00

Doodla handledsvärmare

Lär dig hur du skapar dina alldeles unika handledsvärmare med doodling, en variant av hönsestrikk där du mixar olika mönsterbårder och färger till en helt personlig design. Du lär dig också hur du kan tänka kring val av färger och mönster för att skapa en snygg helhet. Det är bra om du behärskar Magic Loop eller tar med strumpstickor. Du påbörjar ett par handledsvärmare och får med dig både mönster och nordiskt ullgarn för att fortsätta hemma. Ta gärna med en egen rundsticka 2,25/2,5 mm, minst 80cm lång. Annars finns det att köpa i vår monter. Boka din plats i monter C03:54 eller förboka via mejl: [email protected]. Ange namn, dag & tid du vill boka.
Fredag Lördag
12.00
12.00

Flerfärgsstickning 

Längtar du efter att lära dig sticka flerfärgstickning? Häng med på workshop med oss! Det är bra om du behärskar Magic loop, eller tar med strumpstickor. Du lär dig hur du kan hålla garnet, dominant färg samt lite om hur du kan tänka kring val av färger och mönster för att skapa en snygg helhet. Du påbörjar ett par handledsvärmare och får med dig både mönster och nordiskt ullgarn för att fortsätta hemma. Ta gärna med en egen rundsticka 2,5 mm, minst 80cm lång. Annars finns det att köpa i vår monter. Boka din plats i monter C03:54 eller förboka via mejl: [email protected]. Ange namn, dag & tid du vill boka.
Fredag Lördag
11.00
11.00

Sticka flätor utan hjälpsticka

Vi går tillsammans igenom hur du blir bekväm med att sticka flätor utan att använda en hjälpsticka. Du påbörjar ett par handledsvärmare eller pannband och får med dig både mönster och nordiskt ullgarn för att fortsätta hemma. Ta gärna med egna stickor 4-4,5. Annars finns det rundstickor att köpa i vår monter. Boka din plats i monter C03:54, eller förboka via mejl: [email protected]. Ange namn, dag & tid du vill boka.
Fredag Lördag
16.00
14.00

Lettisk fläta

Förgyll dina vantar, sockor mm med lettiska flätor. Vi visar, du får träna och snart vet du hur du gör för att sticka en lettisk fläta. Det är bra om du behärskar Magic loop, eller tar med strumpstickor. Du påbörjar ett par handledsvärmare och får med dig både mönster och nordiskt ullgarn för att fortsätta hemma. Ta gärna med en egen rundsticka 3,5 mm, minst 80 cm lång. Annars finns det att köpa i vår monter. Boka din plats i monter C03:54, eller förboka via mejl: [email protected]. Ange namn, dag & tid du vill boka.
Fredag Lördag
14.00
16.00

Sticka en miniväska eller enkel mössa

Sticka en miniväska eller en enkel mössa! Workshopen tar omkring 45 minuter och det tillämpas drop- in. Det finns plats för 10 personer per tillfälle och material finns att köpa på plats.
Fredag Lördag Söndag
10.30-12.00, 13.00-15.00
10.30-12.00, 13.00-15.00
10.30-12.00, 13.00-15.00

Magic Loop och flerfärgstickning

Sticka en muggvärmare tillsammans med oss! Du lär dig sticka flerfärgsstickning och tekniken Magic Loop. Vi använder Avelsås Ull & inrednings eget ullgarn. Mönster, mugg och handfärgat svenskt ullgarn till en muggvärmare ingår. Ta gärna med egen rundsticka nr ca 4 mm, 80 cm. Anmäl dig i monter C04:62 eller förboka via mail: [email protected]. Ange namn, telefonnummer, dag och tid du önskar boka din plats.
Fredag Lördag Söndag
11.00 eller 16.00
11.00 eller 16.00
11.00

Sticka dubbelstickning

Prova på dubbelstickning med en färg, som används bland annat för uppläggningen på tofflan Juni, en teknik som gör att båda sidor blir likadana. Ta med egen rundsticka 3,00mm minst 60cm. Garn och instruktion ingår. Anmälan i Limmo designs monter, C02:61.
Fredag Lördag
15.00
15.00

Sticka Intarsia

Intarsia är en stickteknik där du stickar fram och tillbaka och stickar in motiv i flera färger. Ta med egen rundsticka 3,00mm minst 60cm. Garn och instruktion ingår. Anmälan i Limmo designs monter, C02:61.
Fredag Lördag
12.00
12.00

Sticka flätor med Anna

Välkommen till mitt workshopshörn! Under min workshop lär du dig mina bästa trix för att få till en riktigt fin fläta. I kursavgiften ingår mönster; välj mellan Ozzys mössa eller Ozzys nappband. Väljer du nappbandet ingår också knäppet till. Ta med eget garn och stickor till mönstret. Boka din plats på Knits.fi. Hoppas vi ses runt maskorna!
Fredag Söndag
14.00
14.00

Personliga markörer med Cindy

Äntligen workshopsdags med KNITS! Välkommen in i en kreativ oas uppdukad med glimmande material, vackra bokstäver och både silvrigt och guldigt material att skapa dina egna personliga markörer av. Under workshopen knåpar vi ihop minst 8 markörer/person att ta med sig hem. Jag har med mina bästa verktyg och tänger för att göra så vackra markörer som möjligt. Med mig har jag flera lådor med limited-edition material, enbart för workshopstillfällen. Boka din plats på Knits.fi. Hoppas du vill komma och ta del av min kreativa process och inspireras tillsammans!
Fredag Söndag
12.00
12.00

Enkla tricks som gör stickningen snyggare

Lär dig hur du lägger upp en rundstickning utan att få ett ”hack” i kanten och hur du stickar ränder utan att få ett hack vid färgbytet. Garn finns, men ta gärna med egna strumpstickor eller en rundsticka 2–3 mm. Anmäl dig på workshoptorg 1. När det inte är workshop har Johanne ett Göra klart- maraton. Kom gärna förbi och heja på när hon försöker sticka tummar och annat som brukar bli liggande.
Fredag Lördag Söndag
14.00
14.00
14.00
Translate »